Pesto czyli z inaczej sos. Pochodzi z Włoch (Genua) a jego pełna nazwa to pesto alla genovese. Tradycyjne pesto przygotowywane jest z bazylii, oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych, soli oraz czosnku. Wszystko ucierane w moździerzu.
Orzeszki piniowe można wymienić na orzechy nerkowca czy migdały.
Mój przepis jest nieco zmodyfikowany ale mnie taki właśnie smakuje – zamiast orzeszków dodałam ziarna słonecznika a bazylię wymieniłam na szpinak.
Sprawdźcie co Wam smakuje lepiej 😉
Składniki dla 2 osób:
makaron penne pełnoziarnisty
3 duże garście świeżego, młodego szpinaku
4 łyżki ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku – ja lubię więc dodaje zawsze sporo.
2 łyżki oliwy – jeśli nie lubicie zbyt tłustego pesto to taka ilość jest w sam raz.
1 filiżanka startego sera Parmezan
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
liście świeżej bazylii do dekoracji
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu bądź blenderem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Mieszamy z gotowym sosem pesto.
Prawda że łatwe? 🙂
Smacznego!
No Comments