Każdy, kto lubi makaron i kuchnię azjatycką będzie zachwycony smakiem. Mnie przekonała dodatkowo ilość białka jaka jest w tej potrawie. Niesamowite połączenie smaku i aromatu.
Szybkie, smaczne – musicie spróbować!
Składniki na 3 osoby:
– makaron tagliatelle – w zależności od pojemności żołądków 🙂
– krewetki tygrysie – 15 (5 szt./ os.)
– krewetki koktajlowe – 150 gr
– oliwa z oliwek do posmażenia – 1 łyżka
– marchewka
– cebula
– zielony groszek – ok. 150 gr
– fasolka szparagowa zielona i żółta – po ok. 200 gr
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka, mielona kolendra (ciężko dostać mieloną – zmiażdżyłam w moździerzu)
– świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy marchewkę pokrojoną w słupki, po ok. 2 min dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie koloru złocistego, dorzucamy resztę warzyw i krewetki. Podsmażamy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy makaron. Na koniec wbijamy jajko i mieszamy aż do ścięcia się białka. Dekorujemy świeżą kolendrą.
Bon appetit!
No Comments